Informacije o lokacijama u blizini

Image

 

IGALO

Igalo je gradić u opštini Herceg Novi sa oko 4000 stanovnika. Ovo je grad koji se, iako sa Herceg Novim čini jedinstvenu gradsku cjelinu, može smatrati i posebnim naseljem. Naziv je dobilo po istoj reči grčkog porekla, koja znači „obala/plaža/žalo“. Igalo je poznato kao turističko mjesto, a zahvaljujući radioaktivnom morskom mulju sa Blatne plaže - ili kako je još nazivaju „Stara banja“, centar je zdravstvenog turizma Crne Gore. Igalo je poznato i po neeksploatisanoj mineralnoj vodi nazvanoj „Igaljka“. Godine 1930. je izvršeno ispitivanje igaljskog blata u laboratoriji poznatog francuskog lečilišta „Vichy“, koje je definitivno potvrdilo njegovu izuzetnu ljekovitost, ali tek nakon Drugog svjetskog rata, na inicijativu Mirka J.Stijepčića realizovani su davno donijeti planovi o osnivanju liječilišta u Igalu. U Igalu se nalazi crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg, iz druge polovine 17. vijeka, koja je obnovljena 1857. godine.

PLAŽA ŽANJIC

Plažu Žanjice takođe nazivaju Predsedničkom plažom, nekadašnji poznati Josip Broz Tito (predsednik bivše Jugoslavije) je izabrao ovu uvalu za privatnu zatvorenu plažu. Ona se nalazi 6 km od Herceg Novog na poluostrvu Luštica. Do plaže se dolazi putem koji vodi preko poluostrva Luštica, a iz Herceg Novog tokom ljetnje sezone goste dovode brojni turistički brodići. Plaža je šljunkovita, i zato je voda vrlo čista i providna. Plaža je okružena maslinama, u hladu možete odmoriti od jakog sunca i uživati uz čašu vrhunskog vina. U blizini plaže se nalazi veliko pristanište odakle možete poći u Plavu špilju (pećinu) ili ostrvo-tvrđavu Mamula. Na 10 minuta hoda od glavne plaže Žanjice se nalazi uvala Mirišta. vo mesto se izdvaja neverovatnim pejzažom i čistim šumskim vazduhom. Duž jedne i druge plaže nalazi se nekoliko odličnih restorana, kao i ekskluzivni „Ribarsko selo“.
Image
Image

 

HERCEG NOVI

Herceg Novi je primorski grad u Crnoj Gori koji se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv i u podnožju planine Orjen. To je administrativni centar Opštine Herceg Novi sa oko 33.000 stanovnika. Herceg Novi je bio poznat kao Castelnuovo (na italijanskom). Herceg Novi ima burnu prošlost, uprkos tome što je jedno od najmlađih naselja na Jadranu. Istorija različitih zanimanja je stvorila spoj različitih i slikovitih arhitektonskih stilova u gradu. Herceg Novi je glavna crnogorska turistička destinacija. Morska obala grada je poznata po šetalištu dugačkom 7 km. Ova fantastična obalna staza u svako doba godine pruža poseban užitak šetačima. Sa šetališta se može sići na mnogobrojne manje ili veće plaže razastrte duž čitave novske rivijere. Turističke agencije organizuju jednodnevne izlete brodom do poluostrva Luštica, koje se nalazi nasuprot grada.

Ribarsko selo ROSE

Rose su staro ribarsko naselje koje nalazi na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, naspram Herceg Novog. Okrenute su ka zapadu, izložene posljednjim zracima sunca na zalasku. Inače su Rose mjesto sa najviše sunčanih sati u toku godine, u odnosu na sva mjesta duž Boke. Od Herceg Novog su udaljene oko 3 kilometra, što predstavlja 15-minutnu vožnju barkom. Stanovnici ovog naselja bavili su se u prošlosti pretežno ribolovom, a danas se Rose smatraju jednim od elitnih turističkih zona Boke. Očuvana tradicionalna arhitektura, stare kamene kuće, tvrđava Forte Rose i crkva Sv.Trojice čini ovo ribarsko selo jednim od rjetkih sačuvanih ambijentalnih cjelina i savršeno mjesto za odmor iz snova!

Image
Image

 

Manastir Savina

Kompleks manastira Savina nalazi se 2 km istočno od Herceg Novog u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije. Sastoji se od dvije crkve posvećene uspenju Bogorodice, manastirskog konaka sa riznicom i crkve Sv. Save, izdvojene na obližnjem brežuljku. U manastirskoj Riznici se nalaze izuzetno vrijedni predmeti, među kojima se izdvajaju: kristalni krst Sv. Save iz 13. vijeka, kivot Manastira Tvrdoš iz 1615. godine, plaštanica iz 1642. godine, srebrna petohljebnica iz 1648. godine, jedan putir iz 1650. godine, jevanđelje iz 1685. godine, jedinstven portret ruskog cara Petra Velikog, niz rezbarenih i bogato ukrašenih ručnih i prijestonih krstova, kao i veliki broj vrijednih knjiga i dokumenata. Pored muzejskih dragocjenosti koje su izložene u riznici, Savina ima i svetu, čudotvornu ikonu, Majku Božiju, zvanu Savinska Bogorodica. U velikoj crkvi se nalazi i mala ikona Majke Božije, prilog ruske carice Ekatarine Velike.

Lazure hotel i marina

Kompanija Lazure Montenegro zgradu Lazareta s kraja 17. i početka 18. vijeka restaurirala je u kompleks sa prostrane 24 sobe i apartmana, odnosno 54 ležaja, više restorana i barova, kongresnim salama, modernom kuhinjom, dvije recepcije, obnovljenom kapelom Svetog Roka. Na svakom koraku uočava se luksuz, prefinjenost dizajna, posvećenost najsitnijem detalju u renoviranju i opremanju. Istovremeno, nastavljena je izgradnja nove zgrade hotela i apartmana, prema planiranom rasporedu. Uz ovaj hotel sa pet zvjezdica izgrađena je i luksuzna marina za prihvat manjih i većih jahti sa 156 vezova. U sklopu kompleksa nalaze se i bazen, SPA centar, više restorana i barova, terase za odmor i relaksaciju, kao i velika uređena plaža sa izvanrednom plažnim barom. U samom kompleksu je uređen predivan park, u kome su sačuvani primorski borovi stari više stotina godina, a uređeno je i šetalište duž marine.

Image
Image

 

Porto Novi

Portonovi rizort, jedan od najprestižnijih projekata rezidencijalnog tipa u ovom dijelu Evrope, smješten je preko puta ulaza u Bokokotorski zaliv i prostire se na 26 hektara i 1.8 kilometara ekskluzivnog obalnog područja, sa 214 rezidencija koji su u okviru prve faze na raspolaganju kupcima. Portonovi predstavlja sinonim za najviši nivo usluge i nenametljiv luksuz svjetski prepoznatih brendova kao što su D-Marin Portonovi marina, kao i prvi One&Only hotel u Evropi sa Espace Chenot Health Wellness Spa centrom. U Portonovom se nalazi i granični prelaz u okviru D-Marin Portonovi Marine. Arhitektura Portonovi naselja inspirisana je autentičnim šarmom i karakterom tradicionalnih bokokotorskih sela i snažno je povezana sa morem i zalivom. Veliki broj turističkih sadržaja i ugostiteljskih objekata je otvoren u okviru kompleksa Portonovi. Tu je i Portonovi plažni klub, sa ponudom plažnog bara.

Perast

U podnožju brda sv. Ilije, nasuprot morskom tjesnacu Verige, a na mjestu gdje se razdvajaju Kotorski i Risanski zaliv, stisnuo se gradić Perast. Koliko je poznato, to je najstarije prebivalište čovjeka na obalama Bokokotorskog zaliva. Pronađeni ostaci neolitske kulture, kao i brojni arheološki nalazi, svjedoče o kontinuiranom naselju od ilirskog, rimskog, ranohrišćanskog vremena do danas. Ono što Perast čini gradom, bez obzira na njegovu veličinu, nije samo veliki broj građevina javnog karaktera, već i jedan profinjen nivo urbanog sklopa koji osmišljavaju jednu urbanu cjelinu.

Image
Image

 

Gospa od Škrpjela

Ovo neobično ostrvo, nastalo je kao rezultat vjekovnog preplitanja legende i tradicije, uz svesrdnu pomoć žitelja Perasta i drugih gradova Boke. Legenda kaže da su 22. jula 1452. godine, mornari, na stijeni u sred mora, našli ikonu Bogorodice sa djetetom. Od toga dana, nastala je tradicija da pomorci, po povratku sa uspješne plovidbe, polažu kamenje uz obalu Gospe od Škrpjela. Vjekovima je nastajalo ovo, ljudskom rukom pravljeno, ostrvo. Do današnjeg dana, svake godine na 22.jul, Bokelji nastavljaju tradiciju obnove temelja ostrva i kroz manifestaciju nazvanu fašinada, barkama dopremaju kamen do ostrva i tu ga polažu u dubine, kako bi Gospa od Škrpjela i dalje krasila pogled sa Perasta. Crkva sadrži veliki broj umjetničkih djela čuvenog kotorskog slikara Tripa Kokolje, kao i ikonu Gospa od Škrpjela, koju je 1452. napravio Lovro Dobričević.

Kotor

Vjekovima je grad Kotor, zbog svog položaja i značaja, bio meta osvajača, koji su prolazili ovim prostorima. Napadale su ga i opsjedale najveće vojne sile starih vremena, a grad Kotor je danas tu, onakav kakvog ga svi znamo, upravo zbog svojih zidina. Ovo remek djelo fortifikacione arhitekture, bdi nad Kotorom i njegovnim stanovnicima, dostojanstveno u svojoj snazi, svjedočeći o burnoj prošlosti grada i hrabrosti Kotorana. Građene i dograđivane od 9. pa do 19. vijeka, ove zidine su jedan od razloga zbog kojih je Kotor 1979. godine ušao na listu Svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a. Duge preko 4,5 km, ove zidine okružuju grad, sve od staklaste morske površine po kotorskom rivom, pa do tvrđave Sv.Ivana, na vrhu istoimenog uzvišenja, na nadmorskoj visini od 260 m. Danas ovim zidinama koračaju brojni turisti. Uz 1426 stepenika, put tvrđave Sanđovani, svake godine, nove armije radoznalaca prelaze drevne zidine, kako bi sa vrha imali jedan od najljepših pogleda na grad Kotor i zaliv pod njegovim zidinama.


Image
Image

 

Luštica Bay

Lustica Bay je elitni kompleks koji se sastoji od raznih apartmana, stanova, vila i tanhausa smještenih na poluostrvu Luštica, dvadesetak minuta vožnje autom do centra grada Tivta i petnaest minuta sa aerodroma. Luštica Bay obuhvata: sedam hotela, dvije marine svetske klase sa 226 vezova, različite stambene objekte, golf teren, prodavnice, kafiće i restorane, sportske objekte, nekoliko škola, medicinska preduzeća i ostale sadržaje za život grada. Lustica Bay, koji je dizajniran u stilu tradicionalnog crnogorskog naselja i nalazi duž jadranske obale postaje centralna tačka u naselju i zalivu. Ovaj objekat nautičkog turizma i luka za međunarodni saobraćaj, obuhvata sportski klub, 24-časovnu podršku, servis centar popravke i održavanja, jaht klub i prostorije za posadu, 24-časovno obezbjeđenje i video nadzor, Wi-Fi internet pristup i neophodnu vodovodnu i infrastrukturu za snabdijevanje električnom energijom.

Porto Montenegro

Porto Montenegro je sinergija atraktvog načina života svjetske klijentele na ovoj obali Mediterana, marine i luksuznog nautičkog naselja sa nekretninama za prodaju i najam. Impresivna marina sa 450 vezova, rezidencije, atraktvni svjetski brendovi, internacionalno gastro iskustvo, elegantni barovi, sportski, zabavni i art punktovi, kreiraju upečatljiv identitet glavne promenade Porto Montenegra. Dinamičan miks od preko 80 maloprodajnih jedinica obuhvata svjetske modne dizajnere, dnevni spa centar i konsijerž za jahte, destinaciji daju pečat tokom cijele godine.

Image

Image

 

Lovćen

Nacionalni park Lovćen obuhvata centralni i najviši dio istoimene planine koja je simbol slobode i „sveti oltar“. Na Jezerskom vrhu, u carstvu munja i gromova, podignut je mauzolej Petru Drugom Petroviću Njegošu, vladici, pjesniku i vladaru crnogorskom. Uspinjanje do mauzoleja je kruna posjete Nacionalnom parku, a do ove impozantne građevine stiže se putem iz Cetinja, dugom oko 20 km, a potom savladavanjem 461 stepenika do vrha planine. Park obuhvata površinu od 6.400 hektara. Lovćen je poznat po vidikovcima s kojih se pogled pruža na sve strane – ka moru, Skadarskom jezeru ili visokom gorju na sjeveru. Gdje god da pogledate doživjećete neponovljivu i nezaboravnu vizuelnu impresiju. Tačke na Lovćenu sa kojih se vide crnogorske ljepote su brojne: Jezerski vrh, Štirovnik, stari drum od mjesta Krstac do zimovališta Ivanova korita; sa kotorskih serpentina - drevnog puta koja poput zmije vijuga lovćenskim stranama, svojevrsnom projektnom i graditeljskom fenomenu.

Budva

Budvanski Stari grad čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku cjelinu, opasanu srednjovjekovnim bedemima, sa tvrđavom, kulama i kapijama. U prošlosti je najteže bio oštećen u zemljotresima 1667. i 1979. godine. Uz uske ulice, male pjace i trgove, ređaju se kafići, butici, barovi, restorani, galerije… da bi tokom ljetnjih mjeseci zahvaljujući predstavama, koncertima i izložbama Stari grad zaista postao Grad teatar, kako se i zove festival koji od 1987. godine oplemenjuje stari primorski grad i daje mu posebnu boju i šarm. Posebnu vrijednost imaju sakralni objekti – najstarija crkva Santa Maria in Punta, zatim sv.Ivana, sv.Trojice i sv.Save Osvećenog. Pored crkve sv.Ivana su ostaci ranohrišćanske bazilike, a na Citadeli ostaci crkve sv.Marije. Između crkava je i scena za predstave Grada teatra. U Starom gradu mogu se vidijeti i rimski piloni, zidovi najstarije kapije Budve, Muzej grada Budve sa arheološkom i etnografskom postavkom, Moderna galerija i spomen dom ”Stefan Mitrov Ljubiša”.


Image


Image

 

Cetinje

Smješten u Cetinjskom polju, ispod planine Lovćen, Cetinje je grad koji je rizničar crnogorskog kulturnog i istorijskog nasleđa. Odiše arhitekturom iz XVIII i XIX veka koja izviruje iz bogatog zelenila ovog malog grada. Cetinje je prestonica Crne Gore i crnogorsko – primorske mitropolije. Na Cetinju su, za vreme kralja Nikole izgrađena brojna poslanstva koja danas gradu daju specifican izgled. Dvije najbitnije građevine po kojima je Cetinje prepoznatljivo su Cetinjski manastir i Biljarda. Cetinjski manastir je sagrađen 1701. godine. Turci su ga više puta rušili, ali ga je narod ponovo obnavljao. U njemu se čuvaju mošti Sv. Petra Cetinjskog, jedne od najsvijetlijih ličnosti crnogorske istorije. Cetinjski manastir je predstavljao duhovno i političko središte crnogorskog naroda. Njegoš za državne potrebe gradi Biljardu, gradjevinu koja je dobila ime po bilijaru koji je ovaj izuzetni književnik, vladika, filozof i državnik voleo da igra. Cetinje obiluje muzejima, u njemu se nalaze umjetnički fakulteti, parkovi, a sa Orlovog krša pruža se predivna panorama grada i planine Lovćen.

Sveti Stefan

Sveti Stefan - je ostrvo-hotel i resort deluxe kategorije, povezan sa obalom uskim pješčanim zemljouzom i smatra se "vizit-karticom Crne Gore". Prije oko 200 godina ovde je bilo oko 100 kuća, tri crkve i više od 400 stanovnika, ali jedan vek kasnije, zbog ekonomske krize, ribari koji su živeli tamo su počeli da ga napuštaju. 1955 g. vlada ga otkupljuje i stvara jedinstveni kompleks, a tokom rekonstrukcije svi objekti su očuvani u originalnom izgledu. U gradu-hotelu su gostovale kraljevske porodice, čuveni glumci, pisci, sportisti i druge poznati ličnosti iz celog sveta.

Image